20.5.18

Μπέρναρντ Λιούις



Πεθανε τις 19 Μαίου σε ηλικία 101 ετών ο ιστορικός Μπέρναρντ Λιούις

Ο Bernard Lewis, ο “πρύτανης» του εκσυγχρονισμού των Οριενταλιστών, έκανε την ερώτηση πριν από μερικές δεκαετίες "Τι πήγε στραβά;" στην εξέλιξη των χωρών του αραβικού κόσμου. Η απάντησή στη δική του ερώτηση ήταν ότι οι Άραβες επιβαρύνονταν με μια πολιτισμική ανικανότητα να ξεπεράσουν τις παραδόσεις που δόθηκαν από το Ισλάμ και εμπόδισαν τις νεοφιλελεύθερες οικονομίες και τις δυτικές τεχνολογίες να παράσχουν στις κοινωνίες τους τα υποτιθέμενα θαύματα του εκσυγχρονισμού. Σύμφωνα με τον Lewis, ο αραβικός πολιτισμός παρέλυσε από την πολιτική της δυσαρέσκειας που είσέπραξε και εκμεταλλεύτηκε τα αυταρχικά καθεστώτα που ικανοποιούνταν να κρατούν τον κόσμο απομονωμένο, περνώντας την ζωή τους στα πολυτελή παλάτια τους.

Ο Μπέρναντ Λιούις εβραικής καταγωγής, ήταν ακαδημαικός, εξειδικευμένος στην ιστορία της Μέσης Ανατολής με παράλληλη σημαντική συμβολή στη χάραξη της διεθνούς πολιτικής. Ακαδημαικός στο Πρίνστον με ειδίκευση στην Τουρκία, τον μουσουλμανικό κόσμο και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ Δύσης και Ισλάμ. Εκτός από την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, ο Λιούις είχε εκφρασμένη πολιτική δραστηριότητα. Υπήρξε σύμβουλος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, σύμβουλος του Μ. Νετανιάχου και πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ και λέγεται ότι ήταν ο πραγματικός εισηγητής της έκφρασης “Σύγκρουση των Πολιτισμών”. Μεταξύ αλλων του χρωστάμε τη προταση αναδιαμορφωσης τον συνόρων της Μέσης Ανατολής που εξέφρασε σχεδόν πενήντα χρόνια νωρίτερα το 1970, και η οποία υλοποιείται σήμερα. 

Η διαμόρφωση του χάρτη της ευρύτερης Μέσης Ανατολής σύμφωνα με τον Μπέρναρντ Λούις

Γάμος Χάρυ & Μέγκαν: με τα μάτια της Άλις



Η Άλις παρακολούθησε εναν βασιλικό γάμο

Μετάφραση απο την Liberation για παιδιά N°58 - 11 au 17 mai 2018

 

Η Άλις είναι 12 ετών, και ζει στο Λονδίνο, την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι πολύ περήφανη που έχει μια βασίλισσα στην κορυφή της χώρας της, την Ελισάβετ Β’. Εξηγεί ότι «δεν υπάρχει βασιλιάς, ο σύζυγος της βασίλισσας είναι πρίγκιπας». Δεν είναι απόλυτα σίγουρη για τον ακριβή ρόλο της βασίλισσας ("Νομίζω ότι θέτει τους βασικούς κανόνες"), αλλά πιστεύει ότι με τον πρωθυπουργό "κάνουν καλή και ομαδική δουλειά".

Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι οι "Πρωθυπουργοί πηγαίνουν και έρχονται" ενώ η βασίλισσα "θα παραμείνει βασίλισσα μέχρι το θάνατό της". Μετά, θα γίνει βασιλιάς, "ο Κάρολος, ο μεγαλύτερος γιος της". Η Άλις πιστεύει ότι «θα είναι ένας πολύ καλός βασιλιάς γιατί μιλά καλά». Πιστεύει όμως ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β 'είναι η "καλύτερη βασίλισσα στον κόσμο επειδή ενώνει και εμπνέει ανθρώπους που θέλουν να είναι σαν αυτήν".

Η Άλις είναι πολύ τυχερή: διότι επειδή ο πατέρας της εργάζονταν στο στρατό, προσκλήθηκε με την οικογένειά της στο γάμο του γιου του Κάρολου, Πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Αικατερίνη, γνωστή και ως Κέιτ. Ήταν το 2011, πριν από επτά χρόνια. Η Αλίκη ήταν μόλις πέντε χρόνων, αλλά θυμάται την Κέιτ, "με το πιο όμορφο νυφικό του κόσμου", να την αγκαλιάζει.

Ως αναμνηστικό, η Αλίκη έλαβε ένα μικρό μεταλλικό κουτί στο οποίο ήταν τοποθετημένο ένα κομμάτι γαμήλιου κέικ. Είναι παράδοση, και όλοι οι επισκέπτες παίρνουν ένα τέτοιο. Αλλά μετά από αρκετά χρόνια, αυτό το κέικ φρούτων δεν είναι πραγματικά καλό να το φας!

Η Αλίκη είναι πολύ ενθουσιασμένη για τον ερχόμενο βασιλικό γάμο μεταξύ του Χάρυ, του μικρού αδερφού του Γουίλιαμ και της Μέγκαν Μάρκλ, μιας Αμερικανίδας ηθοποιού. Θέλει και αυτή να γίνει αργότερα ηθοποιός, αλλά όχι απαραίτητα πριγκίπισσα. Είναι λίγο απογοητευμένη γιατί γι’ αυτόν τον γάμο, δεν είναι αργία όπως  για τον Γουίλιαμ και την Κέιτ. Αλλά επειδή είναι να Σάββατο, δεν θα έχει σχολείο και μπορεί να το παρακολουθήσει στην τηλεόραση.