ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΟΣ

 Συγγραφή, επιμέλεια, μεταφράσεις, Εργαστήριο ΑΟΧΧ 


Πτυχίο Γεωγράφου: που μπορείτε να δουλέψετε;
από το About.com.Geograpy  

για τον Αστικό Σχεδιασμό / Πολεοδομία / Περιφερειακή Ανάπτυξη
Η γεωγραφία αποτελεί φυσική σύνδεση με την αστική ανάπτυξη  Οι πολεοδόμοι ασχολούνται με τον καθορισμό ζωνών (zoning), τη χρήση γης και τις νέες αναπτυξιακές προοπτικές, από μια ανακαίνιση πρατηρίων βενζίνης, στην ανάπτυξη και ανάπλαση νέων τμημάτων ή ολόκληρης αστικής περιοχής. Θα συνεργαστείτε με ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων, κατασκευαστές και άλλους αξιωματούχους. Αν σας ενδιαφέρει αυτός ο τομέας, παρακολουθήστε μαθήματα Αστικής Γεωγραφίας και Αστικού Σχεδιασμού. Ένα «πέρασμα» από τις πολεοδομικές υπηρεσίες της περιφέρειας αποτελεί σημαντική εμπειρία για αυτόν τον τύπο εργασίας.

στην Χαρτογραφία
Τα άτομα που έχουν κάνει μαθήματα χαρτογραφίας μπορούν να το απολαύσουν. Τα  νέα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι εκδότες, οι εκδότες ατλάντων, οι κρατικές υπηρεσίες ψάχνουν για χαρτογράφους που θα βοηθήσουν στην παραγωγή χαρτών. 

στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών
Η διακυβέρνηση της πόλης, τοπικοί φορείς, καθώς και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες συχνά έχουν ανάγκη από έμπειρους επαγγελματίες ΓΣΠ.  Τα μαθήματα και πρακτική εξάσκηση στα ΓΣΠ είναι ιδιαίτερα σημαντική. Προγραμματισμός για υπολογιστές και εξειδίκευση στις απαιτήσεις των μηχανικών είναι δεξιότητες πολύ χρήσιμες σε αυτόν τον τομέα, όσα περισσότερα για υπολογιστές και γλώσσες προγραμματισμού ξέρειτε, τόσο καλύτερα είναι.

για την Μετεωρολογία
Φορείς όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (TV, radio), καθώς και άλλοι φορείς περιστασιακά ζητούν κλιματολόγους. Αυτές οι θέσεις εργασίας συνήθως πηγαίνουν στους πτυχιούχους μετεωρολογίας, όμως ένας γεωγράφος με εμπειρία και την (αρκετή) αποκτηθείσα στο πανεπιστήμιο γνώση στο αντικείμενο της μετεωρολογίας και κλιματολογίας μπορεί επίσης να το κάνει.

στα Διαχείριση Συγκοινωνιών/Μεταφορών
Όπως στον αστικό σχεδιασμό και την Πολεοδομία υπάρχουν ευκαιρίες σε τοπικές αρχές συγκοινωνιών και τη ναυτιλίας, τον εφοδιασμό, ενώ οι εταιρείες μεταφορών βλέπουν με καλό μάτι έναν εξειδικευμένο στη Γεωγραφία των Μεταφορών γεωγράφο και καλές γνώσεις στους  υπολογιστές και την ανάλυση (αναλυτής).

στην Περιβαλλοντική Διαχείριση
Πληθώρα εταιρειών περιβαλλοντικών εκτιμήσεων, εξυγίανσης και διαχείρισης υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα. Ο γεωγράφος έχει τις πιο κατάλληλες δεξιότητες για τη διαχείριση και την κατάρτιση  εκθέσεων, όπως αυτές των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Είναι ένα ευρύ ανοικτό πεδίο με τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης.

στην Συγγραφή και την Έρευνα
Αναμφίβολα, κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, έχετε ξοδέψει αρκετό χρόνο στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη γραπτή έκφραση και σίγουρα ως γεωγράφος ξέρετε τι θα πει έρευνα ! Τι θα λέγατε για μια καριέρα  συγγραφέα -θα μπορούσατε να είστε ένας επιστημονικός συγγραφέας ή ένα ταξιδιωτικός συγγραφέας για ένα περιοδικό ή εφημερίδα Αν θέλετε να δείτε το όνομά σας να φιγουράρει στα ΜΜΕ, θα μπορούσατε να αρχίσετε το γράψιμο στο δικό σας blog, στην εφημερίδα του πανεπιστημίου ή να προσπαθήσετε να στείλετε άρθρα στις εφημερίδες ως εθελοντής. 

στην Εκπαίδευση
Το να γίνεις καθηγητής στο λύκειο ή στο πανεπιστήμιο στη γεωγραφία απαιτεί επιπλέον εκπαίδευση πέρα ​​από τις προπτυχιακές σπουδές σας, αλλά θα ήταν σίγουρα ενδιαφέρον να μεταλαμπαδεύσετε την αγάπη σας για τη γεωγραφία σε μελλοντικούς γεωγράφους. Το να γίνετε καθηγητής γεωγραφίας θα σας επιτρέψει να ερευνήσετε τον κόσμο της γεωγραφίας και να πρόσθεσε στην ευρύτερη επιστήμη τα ευρήματα σας από την πλευρά της γεωγραφίας.

στη Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών
Η διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών είναι ημι - ανεξερεύνητο πεδίο από τους γεωγράφους. Οι μεγάλες γεωγραφικές εταιρείες αναζητούν ικανά στελέχη για αυτό το πεδίο των έκτακτων αναγκών. Οι οποίοι καταλαβαίνουν τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, γνωρίζουν τους κινδύνους και τις λειτουργίες της γης, και μπορούν να διαβάσουν και κατανοήσουν τους χάρτες. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε λίγη πολιτική οξύνοια και ηγετική ικανότητα μπορούμε να έχουμε έναν πετυχημένο μάνατζερ (διαχειριστή) έκτακτων αναγκών. Ξεκινήστε σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας μαθήματα κίνδυνων στη γεωγραφία, τη γεωλογία, και την κοινωνιολογία και πρακτική άσκηση σε ένα παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού για παράδειγμα.

στη Δημογραφία
Για τον πληθυσμιακό γεωγράφο που αγαπάει τα δημογραφικά δεδομένα, τι μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρον από το να γίνει δημογράφος και να εργαστεί για κρατικούς ή περιφερειακούς οργανισμούς για να βοηθήσειi στην ανάπτυξη και την εκτίμηση του πληθυσμού και την παρουσίαση των δεδομένων. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είναι ο εθνικός μας οργανισμός ενώ και τοπικοί φορείς σχεδιασμού μπορούν να αποτελέσουν πιθανό στόχο. 

στο Μάρκετινγκ
Στο ίδιο πνεύμα της δημογραφίας, το μάρκετινγκ είναι μια καλή καριέρα για όσους ενδιαφέρονται να λαμβάνουν δημογραφικές πληροφορίες και να τις μεταφέρουν σε άλλους που ενδιαφέρονται να τις προσαρμόσουν στον δικό τους τομέα. Αυτό είναι ένα από τα λαμπερότερα πεδία στα οποία ένας γεωγράφος μπορεί να εμπλακεί.

στη Βιβλιοθηκονομία, ως επιστήμονας παροχής/διαχείρισης πληροφορίας
Οι δεξιότητές σας στην έρευνα ως γεωγράφος ταιριάζει ιδιαίτερα με το επάγγελμα του βιβλιοθηκάριου. Αν θέλετε να βοηθήσει ανθρώπους στην περιήγηση τους στον κόσμο της πληροφορίας, είναι μια πιθανή σταδιοδρομία για σας.

για την Διεύθυνση Πάρκων και Δρυμών (εθνικών ή άλλων)
Αν είστε φυσικός γεωγράφος στον οποίο αρέσει να είναι έξω και δεν θα ανέχονταν ακόμη και στην ιδέα εργασίας σε γραφείο, τότε ίσως μια καριέρα στην Εθνική Υπηρεσία Πάρκων αλλά και σε τοπικό επίπεδο είναι ο σωστός δρόμος.

στην Αγορά ακινήτων
Εκτιμητής Ακινήτων δημιουργεί γνωμοδοτήσεις για τη τιμή ενός συγκεκριμένου τύπου ιδιοκτησίας. Αυτή η εργασία περιλαμβάνει έρευνα σε ειδικούς χώρους της αγοράς, την κατάρτιση καταλόγων/αρχείων κατάλληλων δεδομένων, καθώς και τη χρήση διαφόρων τεχνικών ανάλυσης που αντικατοπτρίζουν τα σχετικά στοιχεία της αγοράς. Αυτό το διεπιστημονικό πεδίο ενσωματώνει πτυχές από την επιστήμη της γεωγραφίας, της οικονομίας, της χρηματοδότησης, το σχεδιασμό, και του δίκαιου. Μία στιβαρή γνώση της επιστήμης της γεωγραφίας είναι απαραίτητη για την επιτυχία ενός εκτιμητής ακίνητων ενώ στα τυπικά εργαλεία αξιολόγησης του περιλαμβάνονται αεροφωτογραφίες, τοπογραφικοί χάρτες, GIS, και GPS

*
Ποιο είναι το προϊόν που παράγει ένας γεωγράφος;

Το «προϊόν» ενός γεωγράφου είναι μια αφηρημένη δημιουργία σε σχέση με την παραγωγή ενός υπολογιστή, ενός αυτοκίνητου, ενός μαγειρικού σκεύους, μιας ηλεκτρολογικής μελέτης, ενός αρχιτεκτονικού σχεδίου, μιας μικροβιολογικής εξέτασης…
Όσο περισσότερο πεπαιδευμένος ο κοινωνικός περίγυρος τόσο καλύτερα μπορεί να αντιλαμβάνεται περισσότερο αφηρημένες έννοιες και λειτουργίες, να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητά τους, να τις εισάγει στην καθημερινότητά του και να τους δημιουργεί  χώρο όταν αυτές είναι απούσες, διότι απαραίτητες.

Το επάγγελμα του γεωγράφου είναι μια στρατηγική επιστήμη που παρεμβαίνει συμβουλευτικά, στους «λήπτες αποφάσεων» (τοπικά συμβούλια, δήμοι, περιφέρειες, υπουργεία, περιφερειακοί ή παγκόσμιοι διεθνείς οργανισμοί), αναφορικά με την πολιτική για την χωροθέτηση του χώρου. Το τελικό παραγόμενο προϊόν του γεωγράφου είναι συμβουλευτικό έργο, ενίοτε και διοικητικό. 
(desicideur, decision maker decision making: λήψη αποφάσεων, σύνθετη νοητική διαδικασία που αποβλέπει στην επιλογή μίας συγκεκριμένης απόφασης, μεταξύ διαφορετικών εναλλακτικών  λύσεων).

Ο γεωγράφος είναι εξειδικευμένος στο χώρο, γνωρίζει τα συνθετικά του (γεωγραφία του πληθυσμού, οικονομική γεωγραφία, οικιστικά, σχεδιασμός) και μπορεί να διασφαλίσει την διαχείριση και τη διοίκησή του. Η πρώτη ύλη το περιεχόμενο, (το γεωγραφικό υλικό) το οποίο διαχειρίζεται, αφορά τομείς όπως οι μεταφορές, εξυγίανση της διαχείρισης της περιοχής, χωροθέτηση της υπαίθρου, περιβάλλον, ανάπτυξη και εξέλιξη των πόλεων, γεωργία…

Μπορεί να εργαστεί σε εταιρείες και γραφεία συμβούλων εργαζόμενος συγχρόνως σε έργο γραφείου αλλά και στο πεδίο, σε επαγγέλματα περί την χωροταξία (μελετητικά γραφεία, Περιφέρεια κλπ), να γίνει ερευνητής (ιδρύματα ερευνών), να διδάξει (στην παιδεία), κλιματολόγος/μετεορολόγος, γεωπληροφορικός (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) κα

Οι δεξιότητες που οφείλει να αναπτύξει ώστε το παραγόμενο έργο «να βγει» με αξιώσεις προς τα έξω, αφορούν, την απαραίτητη γνώση κατασκευής χαρτών (σήμα κατατεθέν του γεωγράφου), τον καλό χειρισμό του γραπτού λόγου (σύνταξη μελετών, αναφορές, επιστολογραφία…), του προφορικού λόγου (παρουσιάσεις σε συμβούλια, στελέχη…),  τεκμηριωτικές ταινίες (προβολή υποστήριξη έργου),  οπτικοακουστικές παρουσιάσεις κα. 

Συναφείς περαιτέρω πληροφορίες
Στρατηγικές σπουδές Strategic studies (αγγ) είναι ένα διεπιστημονικό γνωστικό αντικείμενο  προσανατολισμένο σε θέματα που αφορούν τη σχέση μεταξύ πολιτικής, γεωγραφίας και φυσικών πόρων, την οικονομία και την στρατιωτική ισχύ, όπως και ο ρόλος της νοημοσύνης (intelligence), της διπλωματίας και  ασχολείται με την προετοιμασία και την χρήση της στρατιωτικής δύναμης. Το αντικείμενο διδάσκεται συνήθως σε μεταπτυχιακό και σε επαγγελματικό, στρατιωτικό και ιδιωτικής ασφάλειας επίπεδο.
Η στρατηγική (ελλ), ως σχέδιο δράσης που αποτελεί συνειδητή και ηθελημένη ενέργεια δεν εφαρμόζεται μόνο στο πολεμικό πεδίο αλλά και σε άλλες περιπτώσεις (πολιτική, οικονομία, εμπόριο, παιχνίδια, τεχνολογία, κτλ) και γι’ αυτό ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως και για να δηλώσει:
Το σχέδιο δράσης μίας επιχείρησης ή ενός οργανισμού (κυρίως σε μέσο-μακροπρόθεσμο πλαίσιο).
Την συλλογιστική και τις ενέργειες που ακολουθούνται σε διάφορα παιχνίδια που προϋποθέτουν προετοιμασία από πλευράς κινήσεων (σκάκι, ηλεκτρονικά παιχνίδια στρατηγικής)
Το σχέδιο που τίθεται προκειμένου να επιτύχουμε έναν οποιοδήποτε στόχο ο οποίος συνήθως βρίσκεται σε υψηλή στάθμη δυσκολίας (πολιτικές εκστρατείες κτλ)
Στρατηγική (γαλ). Ο όρος καλύπτει πολλές σημασίες που δεν είναι απαραίτητα ισοδύναμες λόγω της χρήσης τους σε διάφορους τομείς:
- Αρχικά, είναι η τέχνη του συντονισμού των δράσεων όλων των δυνάμεων του έθνους -πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές, χρηματοοικονομικές, νομικές ...  για να διεξαχθεί ένας πόλεμος, την διαχείριση μιας κρίσης ή την διατήρηση της ειρήνης. 
- κατ 'επέκταση, είναι η επεξεργασία/ανάπτυξη μιας πολιτικής, διατυπωμένη από τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της, λαμβάνοντας υπ’ όψιν κινδύνους και ευκαιρίες,  όπως στην  άμυνας,  το ίδιο και στις οικονομικές δραστηριότητες (στρατηγική εταιρειών, επιχειρηματική στρατηγική, βιομηχανική, οικονομική, κλπ..) αλλά επίσης σε σύνθετα παιχνίδια όπως το σκάκι. Στη διδασκαλία επίσης γίνεται λόγος για μαθησιακές στρατηγικές όπως επίσης  για  στρατηγικές επικοινωνίας.

Τα think tank (δεξαμενές σκέψης) είναι ιδιωτικοί οργανισμοί, συνήθως ανεξάρτητοι πολιτικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους οποίους συμμετέχουν εμπειρογνώμονες που παράγουν  μελέτες και προτάσεις σε τομείς της δημόσιας πολιτικής και στρατηγική. Ενώ ένα think tank συγκεντρώνει επαγγελματίες σε επίσημα πλαίσια και παράγει συστηματικά μελέτες και εκθέσεις υπάρχουν και ομάδες σκέψης και προβληματισμού που έχουν άτυπο χαρακτήρα. Βρίσκονται συνήθως γύρω από πολιτικούς άνδρες ή κόμματα, ή ανθρώπους που επιθυμούν να μελετήσουν σε μία βάση μη επαγγελματική σε θέματα που αναφέρονται στην δημόσια πολιτική. Το 2010, υπήρχαν 6.480 think tanks σε όλο τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα  με τα περισσότερα και Κίνα τα τελευταία χρόνια. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στη σελίδα του μια σειρά ανάλογων think tank που έχουν κυρίως κατεύθυνση την εξωτερική πολιτική αλλά όχι μόνο: 

Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών - ΕΚΕΜ
Ελληνικό Ίδρυμα  Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής  Πολιτικής – ΕΛΙΑΜΕΠ
Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων - ΙΔΙΣ
Διεθνές Κέντρο μελετών Ευξείνου Πόντου - ΔΙΚΕΜΕΠ
Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων
Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου – ΙΜΧΑ
Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου
Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων
Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής – ΙΜΕΠΟ
Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής»
Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Α. Παπανδρέου – ΙΣΤΑΜΕ
Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς»
Ελληνική Εταιρία Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ.)
Ερευνητικό Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (ΕΙΕΑΜ)
ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαικών & Διεθνών Αναλύσεων

*




                  


                  




                  

                        Πώς μπορώ να ξέρω αν θέλω να γίνω γεωγράφος;

                           από την Association of American Geographers


Εάν απαντήσετε «ναι» στην πλειοψηφία των παρακάτω ερωτήσεων, μπορείτε να έχετε σίγουρα μέλλον στη γεωγραφία

1.  Έχετε περιέργεια να γνωρίσετε διαφορετικές περιοχές; Αν ναι, ο τομέας της γεωγραφίας ενδιαφέρεται για την ακριβή εξήγηση της δημιουργίας του χώρου και τι τον κάνει να λειτουργεί.

2. Σας αρέσει να μελετάτε χάρτες; Η πρώτη «διαστροφή» του γεωγράφου είναι να βάλει την πληροφορία πάνω στον χάρτη ώστε να δει πως αυτή φαίνεται πάνω στο χώρο.

3. Μήπως προτιμάτε παράθυρο - κάθισμα στα αεροπλάνα; Η γεωγραφία επιχειρεί να εξηγήσει τα συνεχώς μεταβαλλόμενα μοντέλα της ανθρώπινης δραστηριότητας και των φυσικών φαινομένων που αφορούν το τοπίο.

4. Μήπως σας ενδιαφέρουν οι μακρινοί τόποι;  Πολλοί γεωγράφοι ειδικεύονται σε μέρη του κόσμου όπως η Βόρεια και η Λατινική Αμερική, η Ασία, η Αφρική, η Αυστραλία, η Ανταρκτική.

5. Σας αρέσει να εργάζεστε έξω; Πολλοί  γεωγράφοι  συλλέγουν τις πληροφορίες τους επί τόπου, στο πεδίο έρευνας, σε περιβάλλοντα που ποικίλουν, από ερημικές περιοχές ως τις ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες.

6. Σας αρέσει να επιλύετε προβλήματα; Ως επιστήμονες, οι γεωγράφοι, είναι φυσικά περίεργοι για το πως ο κόσμος είναι ταξινομημένος. Θέτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τον λόγο της θέσης και της εξέλιξης των πραγμάτων και στη συνεχεία προσπαθούν να απαντήσουν σ’ αυτά.

7. Είστε καλοί στο να διακρίνετε συνδέσεις μεταξύ φαινομενικά άσχετων  διαδικασιών; Ένα από τα δυνατά σημεία του γεωγράφου είναι η ικανότητα του να ενοποιεί ιδέες για την ανθρώπινη συμπεριφορά, τους κοινωνικούς φορείς και το φυσικό περιβάλλον.

8. Μπορείτε να προσαρμοστείτε στις ταχείες τεχνολογικές αλλαγές; Η γεωγραφία έχει «πληγεί» από μνημειώδεις αλλαγές της τεχνολογίας. Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), η εικονική, διαδραστική και κινούμενη αναπαράσταση (virtualinteractiveanimated visualisationέχουν ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο οι γεωγράφοι συλλέγουν, αποθηκεύουν, αναλύουν και παρουσιάζουν την χωρική πληροφορία.

9. Έχετε προσπαθήσει να δείτε σε μεγάλη κλίμακα; Οι γεωγράφοι παρατηρούν, πως ολόκληρες περιοχές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πως αυτές επηρεάζονται από ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις. Οι γεωγράφοι σκέφτονται ευρέως!

10. Μήπως σας ενδιαφέρουν οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και  περιβάλλοντος;  Οι γεωγράφοι βλέπουν τον κόσμο σαν κατοικία των ανθρώπων, πως τον μεταμορφώσαμε και πώς αυτός μας μεταμόρφωσε.


*


Ποια είναι τα πέντε μεγάλα ζητήματα στη γεωγραφία;


Εντοπισμός
Οι περισσότερες γεωγραφικές μελέτες ξεκινάν με την εύρεση της θέσης  του τόπου. Ο εντοπισμός μπορεί να είναι απόλυτος ή σχετικός. Με τον απόλυτο εντοπισμό προσδιορίζεται με γεωγραφικές συντεταγμένες η θέση. Αυτό μπορεί να είναι με γεωγραφικό πλάτος και μήκος, μέσω ταχυδρομικής διεύθυνσης, ή κάποιο τοπικό σύστημα διευθύνσεων πχ Ιαπωνία

Η θέση
Η θέση περιγράφει τα ανθρώπινα και τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός τόπου. Τα φυσικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την περιγραφή βουνών, ποταμών, ακτών, την τοπογραφία, καθώς και την χλωρίδα και πανίδα  ενός τόπου. Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τα ανθρωπίνως σχεδιασμένα πολιτιστικά χαρακτηριστικά ενός τόπου, από τις χρήσεις γης και την αρχιτεκτονική, τις  μορφές βιοπορισμού, τη θρησκεία, τα τρόφιμα και τους λαϊκούς τρόπους μεταφοράς και επικοινωνίας.

Επίδραση Ανθρώπου-Περιβάλλοντος
Το θέμα αυτό εξετάζει πώς οι άνθρωποι προσαρμόζουν και αλλάζουν το περιβάλλον. Οι άνθρωποι διαμορφώνουν το τοπίο μέσω της αλληλεπίδρασής τους με το φυσικό περιβάλλον, τη γη. Αυτό έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Μετακίνηση
Οι άνθρωποι μετακινούνται, πολύ! Επιπλέον, οι ιδέες, οι συνήθειες, τα αγαθά, οι πόροι, και η επικοινωνία, όλα ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις. Αυτό το ζήτημα μελετά τις μετακινήσεις και τη μετανάστευση σε όλο τον πλανήτη.

Περιφέρεια
Περιφέρεια διαιρεί τον κόσμο σε διαχειρίσιμες μονάδες για τη γεωγραφική τους μελέτη. Περιφέρειες έχουν κάποια χαρακτηριστικά που ενώνουν την περιοχή. Οι περιφέρειες μπορούν να είναι επίσημα, λειτουργικά, ή νοητικά. Οι επίσημες περιοχές είναι εκείνες που χαρακτηρίζονται από επίσημα όρια, όπως πόλεις, δήμοι, νομοί, χώρες. Είναι οι επίσημες διοικητικές διαιρέσεις.
Οι λειτουργικές περιοχές που καθορίζονται από τις διασυνδέσεις μεταξύ τους. Οι νοητικές περιοχές θεωρούνται εννοιολογικού προσδιορισμού περιοχές, όπως "Ο Νότος", "Η  Μέση Ανατολή" Δεν έχουν επίσημα όρια, αλλά είναι κατανοητές μόνο σε επίπεδο «νοητικής κατασκευής» του κόσμου.

1984. National Council for Geographic Education, Association of American Geographers, National Geography Standards


*

Γεωγραφικά Πρότυπα (standards)

 

18 σημεία που ένα «άτομο με γεωγραφική παιδεία»

γνωρίζει και αντιλαμβάνεται 

  

τον Κόσμο με όρους γεωγραφίας

1. Πώς να χρησιμοποιεί τους χάρτες και άλλες γεωγραφικές αναπαραστάσεις, εργαλεία και τεχνολογίες για την απόκτηση διαδικασιών και πληροφοριών  καταγραφής.

2. Πώς να χρησιμοποιεί  νοητικούς χάρτες για την οργάνωση πληροφοριών για ανθρώπουςτόπους και το περιβάλλον

3. Πώς να αναλύσει τη χωρική οργάνωση ανθρώπων, τόπων και περιβάλλοντος της επιφάνειας της Γης

 

τους Τόπους και Περιφέρειες

4. Τα φυσικά και ανθρώπινα χαρακτηριστικά των τόπων

5. Το άτι οι άνθρωποι δημιουργούν περιφέρειες για να ερμηνεύσουν την πολυπλοκότητα της Γης

6. Πώς ο πολιτισμός και η εμπειρία επηρεάζουν την αντίληψη για τους τόπους και τις περιοχές

 

τα Φυσικά Συστήματα

7. Οι φυσικές διεργασίες που διαμορφώνουν τα πρότυπα της επιφάνειας της Γης

8. Τα χαρακτηριστικά και η χωρική κατανομή των οικοσυστημάτων στην επιφάνειας της Γης

 

τα Ανθρώπινα Συστήματα

9. Τα χαρακτηριστικά, η κατανομή και  η μετανάστευση ανθρώπινων πληθυσμών

10. Τα χαρακτηριστικά, κατανομή και η πολυπλοκότητα

του πολιτισμικού μωσαϊκού της Γής

11. Τα πρότυπα και τα οικονομικά δίκτυα  αλληλεξάρτησης

12. Η διαδικασία, τα πρότυπα και οι λειτουργίες της  ανθρώπινης κατοικίας

13. Πώς οι δυνάμεις της συνεργασίας και των συγκρούσεων μεταξύ των ανθρώπων, επηρεάζουν  την κατανομή, τον διαχωρισμό και τον έλεγχο της επιφάνειας της Γης.

 

το Περιβάλλον και την Κοινωνία

14    Πώς ανθρώπινες δράσεις τροποποιούν το φυσικό περιβάλλον

15. Πώς τα φυσικά συστήματα επηρεάζουν τα ανθρώπινα συστήματα

16. Οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά την κατανόηση, τη χρήση, την κατανομή  και η σημασία των πόρων

 

η Χρήση της Γεωγραφίας

17.Πώς εφαρμόζεται η γεωγραφία στην ερμηνεία του παρελθόντος

18. Πώς εφαρμόζεται η γεωγραφία στην ερμηνεία του παρόντος για το σχεδιασμό του μέλλοντος

 

Η Εθνική επιτροπή Γεωγραφικών Προτύπων δημοσίευσε τις αρχές το 1994 για να καθοδηγήσει την γεωγραφική εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δεκαοκτώ αρχές θέλουν να φωτίσουν ένα γεωγραφικά πληροφορημένο άτομο, στο τι θα πρέπει να γνωρίζει και να κατανοεί με την ελπίδα ότι κάθε φοιτητής στην Αμερική θα μπορεί να γίνει ένα γεωγραφικά ενημερωμένο άτομο μέσω της εφαρμογής των εν λόγω πρότυπων.

National Council for Geographic Education