10.1.19

τα Κίτρινα Γιλέκα

Η Γαλλία διπλά διασπασμένη. Τα κίτρινα γιλέκα είναι απλά ένα σύμπτωμα
Guilluy Christophe (2.12.2018) The Guardian
Μετάφραση για το hg-lab: Γ. Σιδηρόπουλος


Από τη δεκαετία του '80 και μετά, ήταν σαφές ότι υπάρχει μια τιμή που πρέπει να καταβληθεί για τις δυτικές κοινωνίες που προσαρμόζονται σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο και ότι το τίμημα θυσιάζει την ευρωπαϊκή και την αμερικανική εργατική τάξη. Κανείς δεν πίστευε ότι η πτώση θα έπληττε και το υπόβαθρο της κατώτερης μεσαίας τάξης. Είναι όμως προφανές τώρα ότι το νέο μοντέλο όχι μόνο αποδυνάμωσε τα περιθώρια του προλεταριάτου, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της.

Το παράδοξο είναι ότι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού μοντέλου αλλά της επιτυχίας του . Τις τελευταίες δεκαετίες, η γαλλική οικονομία, όπως και οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές οικονομίες, συνέχισαν να δημιουργούν πλούτο. Επομένως, είμαστε κατά μέσο όρο πλουσιότεροι. Το πρόβλημα είναι ταυτόχρονα η αύξηση της ανεργίας, της ανασφάλειας και της φτώχειας. Επομένως, το κεντρικό ερώτημα δεν είναι κατά πόσον μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι αποτελεσματική, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε με ένα μοντέλο όταν αυτό δεν καταφέρνει να δημιουργεί και να τρέφει μια συνεκτική κοινωνία;
Στη Γαλλία , όπως και σε όλες τις δυτικές χώρες, έχουμε περάσει σε λίγες δεκαετίες από ένα σύστημα που ενσωματώνει οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά την πλειοψηφία σε μια άνιση κοινωνία που, η οποία δημιουργώντας όλο και περισσότερο πλούτου, δεν ωφελεί παρά μόνο τους ήδη πλούσιους.
Η αλλαγή δεν βρίσκεται  μέσα σε μια συνωμοσία, που επιθυμεί να παραμερίσει τους φτωχούς, αλλά σε ένα μοντέλο όπου η απασχόληση γίνεται όλο και περισσότερο πολωμένη. Αυτό έρχεται μαζί με μια νέα κοινωνική γεωγραφία: η απασχόληση και ο πλούτος έχουν όλο και περισσότερο συγκεντρωθεί στις μεγάλες πόλεις. Οι αποβιομηχανοποιημένες περιοχές, οι αγροτικές περιοχές, οι μικρές και μεσαίες πόλεις είναι όλο και λιγότερο δυναμικές. Αλλά σε αυτά τα μέρη - στην "περιφερειακή Γαλλία" (θα μπορούσαμε επίσης να μιλήσουμε για την περιφερειακή Αμερική ή την περιφερειακή Βρετανία) – είναι εκεί που ζουν πολλοί άνθρωποι της εργατικής τάξης. Έτσι, για πρώτη φορά, οι «εργαζόμενοι» δεν ζουν πλέον σε περιοχές όπου δημιουργείται απασχόληση, γεγονός ου προκαλεί κοινωνικό και πολιτιστικό σοκ.
Σε αυτή τη Γαλλία, που γεννήθηκε η κίνηση των κίτρινων γιλέκων. Είναι επίσης σε αυτές τις περιφερειακές περιοχές όπου το δυτικό λαϊκιστικό κίνημα έχει τις πηγές του. Η Περιφερειακή Αμερική έφερε το Trump στον Λευκό Οίκο. Περιφερειακή Ιταλία  (το mezzogiorno: αγροτικές περιοχές και μικρές βόρειες βιομηχανικές πόλεις) είναι η πηγή του λαϊκιστικού της κύματος. Αυτή η διαμαρτυρία οδηγείται από τις τάξεις οι οποίες, ήταν κάποτε το βασικό σημείο αναφοράς για έναν πολιτικό και πνευματικό κόσμο που τους έχει ξεχάσει.

Έτσι, εάν η αύξηση της τιμής καυσίμων προκάλεσε την κίνηση των κίτρινων γιλέκων, δεν ήταν η αυτή η βασική αιτία. Ο θυμός είναι βαθύτερος, αποτέλεσμα οικονομικού και πολιτιστικού υποβιβασμού που ξεκίνησε στη δεκαετία του '80. Ταυτόχρονα, οι λογικές της οικονομίας και των ακινήτων έχουν εγκλωβίσει των κόσμο των ελίτ. Αυτός ο περιορισμός δεν είναι μόνο γεωγραφικός αλλά και διανοητικός. Οι παγκοσμιοποιημένες μητροπόλεις είναι οι νέες ακροπόλεις του 21ου αιώνα - πλούσιες και άνισες, όπου ακόμη και η πρώην κατώτερη μεσαία τάξη δεν έχει πλέον θέση. Αντ 'αυτού, οι μεγάλες πόλεις της παγκόσμιας οικονομίας εργάζονται για μια διπλή δυναμική: τον εξευγενισμό και την μετανάστευση. Αυτό είναι το παράδοξο: η ανοικτή κοινωνία καταλήγει σε έναν κόσμο όλο και πιο κλειστό για την πλειονότητα των εργαζομένων.
Το οικονομικό χάσμα μεταξύ της περιφερειακής Γαλλίας και των μητροπόλεων απεικονίζει τον διαχωρισμό μιας ελίτ και της λαϊκής ενδοχώρας της. Οι δυτικές ελίτ έχουν ξεχάσει σταδιακά έναν λαό που δεν βλέπουν πλέον. Ο αντίκτυπος των κίτρινων γιλέκων και η υποστήριξή τους στην κοινή γνώμη (οκτώ στους δέκα Γάλλους εγκρίνουν τις ενέργειές τους), εξέπληξε τους πολιτικούς, τα συνδικάτα και τους ακαδημαϊκούς, σαν να έχουν ανακαλύψει μια νέα φυλή στον Αμαζόνιο.
Θυμηθείτε, ότι το κίτρινο γιλέκο έχει στοχο να εξασφαλισει την ορατότητα του φορέα του στο δρόμο. Και όποια και αν είναι η έκβαση αυτής της σύγκρουσης, τα κίτρινα γιλέκα έχουν κερδίσει αυτό που πραγματικά είναι σημαντικό: τον πόλεμο της πολιτιστικής εκπροσώπησης. Οι ανθρωποι της εργατικής και κατώτερης εργατικής τάξης είναι ορατοί και πάλι, και μαζί τους οι τόποι στους οποίους ζουν.
Η ανάγκη τους, σε πρώτη φάση, πρέπει να γίνει σεβαστή, ώστε να μην θεωρείται πλέον «λυπηρή». Ο Michael Sandel (καθηγητής φιλοσοφίας στο Χάρβαντ), έχει δίκιο όταν επισημαίνει την αδυναμία των ελίτ να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προσδοκίες των φτωχότερων. Αυτές οι φιλοδοξίες είναι απλές: η διατήρηση του κοινωνικού και πολιτιστικού κεφαλαίου και της εργασίας τους. Για να πετύχει αυτό, πρέπει να θέσουμε τέλος στην "απόσχιση" των ελίτ και να προσαρμόσουμε τις πολιτικές προσφορές της αριστεράς και της δεξιάς στις απαιτήσεις τους. Αυτή η πολιτιστική επανάσταση είναι μια δημοκρατική και κοινωνική επιταγή - κανένα σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν ενσωματώσει την πλειοψηφία των φτωχότερων πολιτών.