16.3.14

Ήπια Ισχύς (Soft Power)


το νέο όπλο

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο σήμερα, γίνεται δυνατή η ισχύς των πρωταγωνιστών της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκηνής. Πολλά τα ερωτήματα επίσης για το λόγο που διάφορα έθνη ξαφνικά τίθενται σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης, επαναστατούν, εξεγείρονται, πολεμούν και εν τέλει εντάσσονται στη σφάιρα επιρροής της μιάς ή της αλλης παγκόσμιας δύναμης. Η απάντηση είναι ενα νέο είδος ισχύος που δεν είναι εκ πρώτης οψεως ορατό, η 'Ηπια Ισχύς (Soft Power), σε αντιδιαστολή με την παραδοσιακή, Πολεμική Ισχύ (Hard Power), τον πόλεμο. Η Ήπια Ισχύς είναι το νέο είδος πολέμου. Κανέναν δεν βολεύουν (και ειδικά τους ισχυρούς), οι επιστροφές πεθαμένων ηρώων στρατιωτών, παρ' οτι όταν αναγκαστικά υπάρχουν, μετατρέπονται σε ενα καλά εκμεταλλεύσιμο "υλικό". Η δύναμη της επιρροής, φαίνεται πλέον να είναι πέραν του δέοντος, ένα πολύ ισχυρό και εν τοις πράγμασι αποτελεσματικό όπλο, βλέπε αραβική άνοιξη, βελούδινες επαναστάσεις κλπ. 
Ο χάρτης δείχνει τον δείκτη Ήπιας Ισχύος των χωρών στον κόσμο, αυτούς δηλαδή που έχουν την δυνατότητα να επηρεάζουν προς όφελός τους ή προς όφελος των συμμαχιών τους, τους άλλους. Στηρίζεται σε μία σειρά παραμέτρων που αφορουν το μοντέλο διακυβέρνησης, τη διπλωματία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την επιχειρηματική ελκυστικότητα, τις αθλητικές επιδόσεις, την αρχιτεκτονική κ.α. Ο κατάλογος με τις πρώτες είκοσι χώρες δεν είναι οριστικός (ευτυχώς), ήδη μερικοί από αυτούς, δεν έχουν την ίδια δύναμη ήπιας ισχύος, απο την μέτρηση (2012), όπως η γείτων Τουρκία, που πληρώθηκε με το ίδιο ακριβώς νόμισμα με το οποίο έδειχνε να είναι ικανή να επηρεάζει άλλους. 


Ο πίνακας αριστερά στο χάρτη, δείχνει την τάση (πτωτική, ανοδική, στάσης), στο υπόμνημα αναφέρεται η σειρά απο 50 παραμέτρους πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η μέτρηση της Ήπιας Ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο χάρτης κατασκευάσθηκε απο το και με στοιχεία του περιοδικού Monocle του 2012. Στο πάνω αριστερό ακρο του χάρτη φαίνεται το σύγγραμμα του J. Νye που εισήγαγε τον όρο της Ήπιας Ισχύος το 2004.