10.11.16

Αμερικανικές εκλογές και τα μοντέλα πρόβλεψης

Δεν έπεσαν όλοι έξω



O Donald Trump είναι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι την παραμονή των εκλογών, η πλειοψηφία των προβλέψεων με βάση τις δημοσκοπήσεις προέβλεπε μια καθαρή νίκη για το Δημοκρατικό υποψήφιο. 

Οι ακαδημαικοί John Antonakis, (Πανεπιστήμιο Λωζάννης) και Philippe Jacquart (EM Lyon Business School), ανέπτυξαν ενα θεωρητικό μοντέλο [με βάση ένός οικονομετρικού μοντέλου που αναπτύχθηκε από τον Ray C. Fair (Yale University)], το οποίο προέβλεψε ότι ο Donald Trump θα κερδίσει τις εκλογές. Αυτό το μοντέλο που βασίστηκε στα αποτελέσματα των τελευταίων εκατό ετών των αμερικανικών προεδρικών εκλογών δείχνει ότι: εάν οι οικονομικές συνθήκες δίνουν ένα σαφές θετικό μήνυμα, αυτό είναι αρκετό για την σωστή (θετική), πρόβλεψη του αποτελέσματος. Αν δηλαδή η οικονομία είναι καλή, το κυβερνών κόμμα θα επανεκλεγεί, αν όχι, το αντίπαλο κόμμα είναι αυτό που θα κερδίσει. Ωστόσο, όταν οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν, είναι τότε τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων και πιο συγκεκριμένα τα χαρίσματά τους, τα οποία υποδεικνύουν τη θετική έκβαση. Παρά το γεγονός ότι το χάρισμα αποδεικνύεται ότι είναι μια φευγαλέα ποιότητα, πολλές πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρητορική του υποψηφίου, τόσο ως προς την ουσία και τη μορφή, είναι στενά συνδεδεμένες με την πρόβλεψη.

Αν και η περίπτωση αυτών των συγκεκριμένων αμερικανικών εκλογών είναι ιδιαίτερη σε πολλά επίπεδα, είναι ενδιαφέρον να ιδωθεί το αποτέλεσμα μέσα από τις δύο πιο πάνω κατευθύνσεις. Πράγματι τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ δεν είναι τόσο καλά και αυτό δείχνει ότι συνηγορεί προς την πρόβλεψη του συγκεκριμένου μοντέλου. Χωρίς να παραβλέπεται επίσης και ενα σχετικό επικοινωνιακό προβάδισμα του νεοεκλεγέντος προέδρου.

 Μετά απο άρθρο του Jacquart P, Présidentielle américaine : le modèle qui prévoyait la victoire de Trump, www.theconversation.com (04.11.16)



29.9.16

Το Νόμπελ Γεωγραφίας του 2016

 Το φετινό Νόμπελ Γεωγραφίας (2016)


Η  Prix International de Géographie Vautrin Lud (Vautrin Lud Prize), γνωστό ως  Βραβείο Νόμπελ της Γεωγραφίας, επιβραβεύει το έργο και την έρευνα ενός γεωγράφου μεταξύ εκείνων που διακρίνονται μετά απο διαβούλευση ανάμεσα σε περισσότερους από εκατό ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Απονέμεται από μια επιτροπή πέντε εμπειρογνωμόνων-σοφών στη διάρκεια του Διεθνούς Γεωγραφικού Συνεδρίου των Βοσγίων (Γαλλία).


Το φετινό βραβείο Prix Vautrin-Lud απονεμήθηκε στην Καθηγήτρια Maria Dolors Garcia Ramon 

Γεννήθηκε το 1943, είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και μέλος της Academia Europaea από το 1998. Τα ενδιαφέροντά της  είναι ποικίλα, εχει εργαστεί πάνω στην αγροτική γεωγραφία, την ιστορία της γεωγραφικής σκέψης, τον δημόσιο αστικο χώρο τη γεωγραφία των φύλων. Ήταν γραμματέας 1988-1996, στη ομάδα μελέτης για τα φύλα και τη γεωγραφία, και της Διεθνούς Γεωγραφικής Ένωσης (IGU). Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και άρθρων σε αντικείμενα, όπως Mujer y agricultura en España : Trabajo, Género y Contexto regional (1994) ou Women of the European Union: the politics of work and daily life (1996), co-dirigé avec Janice Monk. Ξεκίνησε με ενα Μάστερ (MA) στη γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϊ) το 1970, η καριέρα της έχει μεγάλο διεθνές άνοιγμα, στον αγγλόφωνο, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά κυρίως στον Λατινοαμερικό κόσμο.






Προηγούμενοι κάτοχοι του Prix Vautrin-Lud 

2015 : Edward Soja / États-Unis
2014 : Anne Buttimer / Irlande
2013 : Michael Batty / Royaume-Uni
2012 : Yi-Fu Tuan Chine / États-Unis
2011 : Antoine Bailly / Suisse
2010 : Denise Pumain / France
2009 : Terry McGee / Canada
2008 : Horacio Capel Sáez / Espagne 
2007 : Mike Goodchild / Royaume-Uni
2006 : Heinz Wanner / Suisse
2005 : Brian J. L. Berry / États-Unis
2004 : Philippe Pinchemel / France
2003 : Allen J. Scott / États-Unis
2002 : Bruno Messerli / Suisse
2001 : Sir Peter Hall / Royaume-Uni
2000 : Yves Lacoste / France
1999 : Ron J. Johnston / Royaume-Uni
1998 : Doreen Massey / Royaume-Uni
1997 : Jean-Bernard Racine / Suisse
1996 : Roger Brunet et Paul Claval / France
1995 : David Harvey Royaume-Uni
1994 : Milton Santos / Brésil
1993 : Peter Gould / États-Unis
1992 : Torsten Hägerstrand et Gilbert F. White / Suède et États-Unis
1991 : Peter Haggett / Royaume-Uni


25.9.16

Κλιματική αλλαγή


Σπεύσατε να μελετήσετε το φαινόμενο.
Εποχιακό είναι θα περάσει. 
Το χειμώνα, είναι στη μόδα τα γλυκά του κουταλιού.


27.5.16

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Γι' αυτούς που ενδιαφέρονται


Εκπαιδευτικό Σεμινάριο


Αμφιθέατρο "Στέφανος Δραγούμης" 
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης 

2 Νοεμβρίου 2016
9 πμ -3 μμ

Συμπίπτει με το συνέδριο της 

14ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας, Θεσσαλονίκη 2-4 Νοεμβρίου 2016
δωρεάν, με σειρά προτεραιότητας για 
150άτομα

22.3.16

Αίνιγμα

Μεταναστευτικο-προσφυγικές ροές 

Πρώτο γεγονός. Το συντονισμένο, οργανωμένο, κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας από όλου ανεξαιρέτως του βόρειους γείτονές μας (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία), χωρίς οι ίδιοι να εμπλέκονται ουσιαστικά. Κανείς δεν θέλει να παραμείνει σ' αυτούς, όλοι θέλουν να διέλθουν. Γιατί οι εν λόγω χώρες δεν τους αφήνουν να διασχίσουν την χώρα τους; Όχι για τις ίδιες αλλά για τους άμεσα ενδιαφερομένους, κεντροευρωπαίους με των οποίων την παραίνεση και συμβολή ωθούμενοι (άλλως ανταλλάγματα), έκλεισαν τις εισόδους στις χώρες και κατά συνέπεια και προς αυτές της κεντρικής Ευρώπη.

Δεύτερο γεγονός. Η Ελλάδα απαγορεύει (στην πράξη), την επέμβαση των οργάνων ασφαλείας της (Στρατός, Λιμενικό, Αστυνομία ),  να προστατεύουν τα έννομα συμφέροντά της χώρας (να φυλάν τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της). Δηλαδή αντίθετα με τους κεντροευρπωπαίους αυτή αφήνει διάπλατα ανοικτά τα δικά της σύνορα.

Τρίτο γεγονός. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παρέχεται  στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (επιτροπές υποδοχής διαφορετικά), για να υποδέχονται, τους μη επιθυμητούς (από ότι φαίνεται με βεβαιότητα), μετανάστες / πρόσφυγες προσφέροντας την αμέριστη συμπαράστασή της. Δηλαδή η Ευρώπη έχει ανυψώσει μία ψηλά ανεμίζουσα σημαία συμπόνιας, περίθαλψης και υποδοχής. στα ελληνικά εδάφη. Δηλαδή ένα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο δόλωμα που ονομάζεται αλληλεγγύη.

Αίνιγμα: Όταν από την μία, με την άμεση συναίνεση της Ελλάδας κλείνουν τα βόρεια σύνορά της (κλείσιμο της εξόδου), και από την άλλη, με την συμβολή της, προτρέπεται η έλευσή των ροών, από τα θαλάσσια   σύνορα της (άνοιγμα της εισόδου), τι είναι αυτό;

λύση: αδίγαποκιτνοπ.
(Ελλάδα έχει σχεδιαστεί, να αποτελέσει την "ποντικοπαγίδα" των μεταναστευτικο-προσφυγικών ροών της Ευρώπης).




10.3.16

όμορφοι κηφήνες (drones)

Μη επανδρωμένες ιπτάμενες μηχανές 
(Unmanned Aerial vehicles - UAV ή Remotely piloted systems - RPS)

Στην αρχή δεν πετούσε τίποτα με αυτή την λειτουργικότητα σ' αυτό το μέγεθος. 
Ύστερα ήρθαν τα Drone.
...μετά την χρηστικότητα ήρθε η ώρα της αισθητικής.

κάντε κλίκ πάνω στην εικόνα

Γιατί ονομάστηκαν κηφήνες (drone); Διότι έχουν τον ίδιο ρόλο όπως και στην κοινωνία των μελισσών, να είναι είναι απλοί α-νόητοι νεροκουβαλητές και ...βουίζουν. 
Το όνομα δόθηκε για ανάλογες (πιο απλές συσκευές) από τον συμμαχικό στρατό κατά τον 2ΠΠ.

6.3.16

Το Rubber Duck του Χόφμαν


τί είναι μία εγκατάσταση;


Ο καλιτέχνης Φλορεντέν Χόφμαν (Florentijn Hofman),  γεννημένος στην Ολανδία τις 16 Απριλίου του ίναι γνωστός για τις τεράστιες εγκαταστάσεις του. Μία απο αυτές το γνωστό καουτσούκινο παπάκι μπάνιου. Το οποίο μεταφέρει συστηματικά στις "μπανιέρες" όλου του κόσμου.



20.1.16

Εργασία και Σπουδές

Φοιτητές για να επιτύχετε, δεν πρέπει να δουλεύετε (εκτός των σπουδών σας)

Μετάφραση αποσπασμάτων από το άρθρο: Ét​udiants, pour réussir, ne travaillez pas trop ! (en dehors de vos études) Yannick L’Horty, Université Paris Est Marne-la –Vallée  The Conversation France  January 13, 2016

 




(…) Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που διεξήγαγε η Εθνική ένωση των Γάλλων φοιτητών (UNEF, από το 1907), για το κόστος της φοιτητικής ζωής (…) σχεδόν ένας στους δύο φοιτητές (45%), δηλώνει ότι ασκεί αμειβόμενη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Ο δείκτης  μισθωτή εργασία / φοιτητές είναι αντιστρόφως ανάλογος των δυσκολιών, στις συνθήκες διαβίωσής τους. Η εργασία αυτή μπορεί να είναι μικρή λίγων ωρών την εβδομάδα (baby-sitting ή φροντιστήρια κατ’ οίκον), είναι ποικίλη ως προς ένταση, το περιεχόμενό και το χρόνο, αλλά πιο συχνά, είναι εις βάρος της ακαδημαϊκή τους επιτυχίας.

Η εργασία είναι «τοξική» όταν γίνεται σε μεγάλη δόση. Η έρευνα της αμειβόμενης εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο στις επιδόσεις των μαθητών είναι ομόφωνη. Πέρα από μία δόση εργασίας υπερβολική, η δουλειά γίνεται τοξική για τις σπουδές. Η απασχόληση, είναι μια ένδειξη, σημαντικής αποτυχίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η έρευνα κατάφερε να καθορίσει το επίπεδο ανοχής, το οποίο ισοδυναμεί περίπου με ένα εβδομαδιαίως μειωμένο ωράριο.

Όσο η  αμειβόμενη δραστηριότητα παραμένει κάτω από αυτό το όριο αυτό, ακόμη και αν το περιεχόμενο είναι άσχετο με το αντικείμενο των σπουδών, δεν ασκεί καμία δυσμενή επίδραση στην επιτυχία των σπουδών. Αλλά η απασχόληση γύρω στις δεκαπέντε ώρες, εισέρχεται στην κόκκινη ζώνη, η εργασία ασκείται σε βάρος των φοιτητικών υποχρεώσεων. Αυξάνει τις απουσίες στα μαθήματα και τα εργαστήρια, μειώνοντας τους βαθμούς της ημερήσιας αξιολόγηση και της τελικής γραπτής εξέτασης και εν τέλει μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί από τους φοιτητές σήμερα υπερβαίνουν το «όριο τοξικότητας» της μισθωτής εργασίας.

Η κρίση έχει ενισχύσει «την παγίδα της φτώχειας» για τους φοιτητές που πέφτουν θύματα του συλλογισμού  «λιγότερα χρήματα σήμερα, περισσότερος χρόνος μισθωτής απασχόλησης σήμερα, περισσότερες δυσκολίες στις σπουδές σήμερα, χαμηλότερο εισόδημα αύριο».

 (…) Ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις της μελέτης στο ερώτημα είναι ποίες είναι οι λιγότερο τοξικές εργασίες. Η ποιότητα των θέσεων εργασίας που είναι λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με την αποτυχία του Πανεπιστημίου, είναι ευέλικτες και άτυπες θέσεις εργασίας, που αφορούν σύντομες εργασίες μη τυποποιημένες και όχι σε σταθερά ωράρια, κατά τη διάρκεια των διακοπών, τα Σαββατοκύριακα ή το βράδυ, που είναι συμβατά με τις απαιτήσεις της ακαδημαϊκής ζωής.

Τα χαρακτηριστικά μίας ποιοτικής  θέσης εργασίας για έναν φοιτητή, είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από τις αρχές ποιότητας της απασχόλησης ενός κανονικά εργαζόμενου.