2.5.14

μεταπτυχιακά και ...άλλα διάφορα

πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών
ΠΜΣ (Μaster II)
«Πληθυσμός, Ανάπτυξη, Στρατηγικές Προοπτικές (PoDePro)
Το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης) και το Ινστιτούτο Δημογραφικών Σπουδών (IEDUB) του Πανεπιστημίου του Bordeaux ανέλαβαν το 2005 την από κοινού διεύθυνση, οργάνωση και συντονισμό του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) Πληθυσμός, Ανάπτυξη, Στρατηγικές Προοπτικές (PοDePro) που οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης.
Το ΠΜΣ PοDePro έχει ως βασικό στόχο την κατάρτιση στελεχών εξειδικευμένων στην υποστήριξη λήψης αποφάσεων από διαχειριστικές αρχές, πολιτικούς και αναπτυξιακούς φορείς, καθώς και εξειδικευμένων δημογράφων ικανών:
- να κατέχουν το σύνολο των διαδικασιών που οδηγούν στην παραγωγή δημογραφικών δεδομένων τόσο στις αναπτυγμένες όπως και στις αναπτυσσόμενες χώρες,
- να αναλύουν την ανανέωση των πληθυσμών σε διαφοροποιημένα γεωγραφικά επίπεδα (χώρα, περιφέρεια, ΟΤΑ...) μελετώντας ένα μεγάλο εύρος πληθυσμιακών συνόλων (τον πληθυσμό μιας χώρας ή μιας περιοχής, τον πληθυσμό μιας επαγγελματικής κατηγορίας, «ευαίσθητες» πληθυσμιακές ομάδες...),
- να επεξεργάζονται με την βοήθεια εργαλείων στατιστικής, χωρικής και χαρτογραφικής αναπαράστασης τα χαρακτηριστικά και τις εξελίξεις των ομάδων αυτών και, γενικότερα, τα οικονομικά και κοινωνικά στατιστικά δεδομένα των εξεταζόμενων χωρικών ενοτήτων,
- να αναπτύσσουν σενάρια προβλέψεων τόσο με την χρήση ποσοτικών όσο και ποιοτικών μεθόδων (δημογραφικές μακρο- προσομειώσεις και μικρο-προσομειώσεις).

Προϋποθέσεις εγγραφής (http://www.podepro.prd.uth.gr/applications/proclamation/?lang=gr)
Το ΠΜΣ Πληθυσμός, Ανάπτυξη, Στρατηγικές Προοπτικές δεν έχει δίδακτρα. Περιλαμβάνει δύο εξάμηνα μαθημάτων, πρακτική άσκηση (3-6 μήνες) και εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Σε αυτό γίνονται δεκτοί, κατόπιν επιλογής βάσει τίτλου σπουδών και κατατιθέμενου φακέλου, φοιτητές που έχουν περατώσει επιτυχώς τέσσερα τουλάχιστον έτη σπουδών σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Είναι δεκτοί, μεταξύ άλλων, πτυχιούχοι Γεωγραφίας, Χωροταξίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οικονομικών Επιστημών, Δημογραφίας, Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στις Κοινωνικές Επιστήμες, Ανθρωπολογίας, Ιστορίας, Βιολογίας, Επιδημιολογίας.
Οι φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εν λόγω ΠΜΣ μπορούν να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους είτε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είτε στο Πανεπιστήμιο Montesquieu-Bordeaux IV, και να εγγραφούν σε ένα από τα δύο ιδρύματα. Δεν απαιτείται διπλή εγγραφή εφόσον, βάσει της υπάρχουσας διμερούς συμφωνίας, οι εγγραφόμενοι σε ένα από τα δύο συνεργαζόμενα ιδρύματα αποκτούν αυτομάτως την φοιτητική ιδιότητα και στο άλλο.

Υποτροφίες
Στους/τις εγγεγραμμένους/ες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φοιτητές/ριες για να παρακολουθήσουν το Master PoDePro προσφέρονται υποτροφίες μέσω του προγράμματος Erasmus για την διαμονή τους στο Bordeaux (πρώτο εξάμηνο). Ομοίως, οι προερχόμενοι/ες από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ (ή τις προς ένταξη χώρες φοιτητές/ριες) που επιθυμούν μετά το πέρας των σπουδών τους να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε φορέα που εδρεύει σε μια χώρα της ΕΕ- διαφορετική από αυτήν που είναι υπήκοοι, δύνανται να επωφεληθούν μιας υποτροφίας Erasmus/stage η οποία καλύπτει ευρέως τις δαπάνες διαμονής τους στη χώρα που θα επιλέξουν. Ταυτόχρονα, ένας μικρός αριθμός υποτροφιών δίδεται από τον Μεσογειακό Οργανισμό Νεότητας σε φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το ΠΜΣ PoDePro και προέρχονται από μια από τις 16 χώρες-μέλη του οργανισμού αυτού, βλ. http://officemediterraneendelajeunesse.org/fr/vous-etes--un-etudiant).

Γλώσσα διδασκαλίας
Τα μαθήματα διδάσκονται στη γαλλική γλώσσα, και κατ’ επέκταση οι φοιτητές οφείλουν να την κατέχουν επαρκώς. Ωστόσο, ορισμένα μαθήματα δίδονται στην αγγλική κατά το δεύτερο εξάμηνο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (η γνώση της γλώσσας αυτής είναι απαραίτητη και για την επαγγελματική απασχόληση των αποφοίτων σε ορισμένους τομείς).
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. ΤΜΧΠΠΑ
page1image122928

Γραμματείες
Ελλάδα
ΜΔΕ Πληθυσμός, Ανάπτυξη, Στρατηγικές Προοπτικές (PoDePro) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ)
Πεδίον Άρεως, 38334, Βόλος

Τηλ.: +30 2421074442
Ηλεκτρ. Διεύθυνση:
podepro@prd.uth.gr http://www.podepro.prd.uth.gr

Γαλλία
Scolarité des Masters
Avenue Léon Duguit –
33608 Pessac, France
Tel.: 33(0)5 56 84 86 43
fax : 33(0)5 56 84 54 60 master@u-bordeaux4.fr °
www.u-bordeaux4.fr
Επιστημονικοί υπεύθυνοι:
καθ. Βύρων ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ καθ. Christophe BERGOUIGNAN
Πληροφορίες –δικτυακοί τόποι
http://www.podepro.prd.uth.gr http://www.podepro.prd.uth.gr/?LANG=fr
page1image129440 page1image129600

*
Εφαρμογή Αυξημένης Πραγματικότητα (Augmented Reality), 
σε προστατευτικό υαλοπίνακα διαφήμισης σε στάση αστικής συγκοινωνίας 
στην Οξφορντ Στρίτ στο Λονδίνο.


Αν σκέφτεστε που και πώς θα δουλέψετε με εφόδια τις γνώσεις σας από το πανεπιστήμιο, παρατηρείστε τα στάδια και τα επίπεδα γνώσης κατ' αρχή και σε δεύτερο στάδιο αυτό της εφαρμογής (τεχνικά), και συγκρίνετε
  τις απαιτήσεις του ανταγωνισμού στην καθημερινή πραγματικότητα προηγμένων οικονομιών. 

Ακόμα όμως και πιο "χαλαρές" εφαρμογές απαιτούν ψηλές γνώσεις τεχνολογίας και τεχνικής εργαλείων, όπως στο πιο κάτω παράδειγμα.