Πόλεις σε κίνηση
Το σχέδιο εργασίας Κινητής Πόλης με το όνομα Πολύ Μεγάλη Κατασκευή (Very Large Structure) του Manuel Dominguez είναι μια υπέρ-πλατφόρμα plug-and-play επάνω στην οποία μπορούν στεγαστούν τα πάντα, κατοικία, εστίαση, περίθαλψη, αθλητικές εγκαταστάσεις, ακόμη και πανεπιστήμια. Η κινητικότητα της πόλης κατά τον δημιουργό, μπορεί να παράσχει μία δυναμική ισορροπία των αστικών και αγροτικών πληθυσμών, που διευκολύνεται εν μέρει από ενεργειακή αυτάρκεια που παράγεται επί της πλατφόρμας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ιδέα της Κινούμενης Πόλης (Walking City), έχει πλούσιο παρελθόν. Το 1960 στο περιοδικό Archigram, ο Ron Herron προτείνει μαζικές ρομποτικές μεγα-κατασκευές που θα ακολουθούν/αναζητούν δυναμικά τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους και τη διαθέσιμη εργασία, παρέχοντας τους ανθρώπινους πόρους της ανάλογα με την ζήτηση.
*
Δεν υπάρχουν όμως μόνο κινούμενες πόλεις στη
στεριά αλλά και στη θάλασσα. Το Freedom Ship είναι σχέδιο κατασκευής μιάς πόλης πλοίου, μίας πλωτής
πόλης, μήκους 2.000 km και 25 ορόφων. Θα κοστίσει 10 δισεκατομμύρια
δολάρια και θα ταξιδεύει συνεχώς τον κόσμο. Θα
περιλαμβάνει νοσοκομεία, σχολεία, καταστήματα, πάρκα και ένα αεροδρόμιο. Θα μπορεί να εξυπηρετήσει
30.000 επισκέπτες καθημερινά, 10.000 πελάτες
ξενοδοχείων και θα έχει 20.000 μόνιμο πληρώμα.Το πλοίο θα περνά το 70% του
χρονου του αγκυροβολημένο σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, ενώ ο περίπλους
του κόσμου θα διαρκεί δύο χρόνια.
Ο Έλληνας αρχιτέκτονας Αγγελιδάκης πριν οριστικοποιηθεί η λειτουργία του εργοστασίου της FIX στη Συγγρού ως Μουσείο, πρότεινε μια ανάλογη λογική ενός μέγα-κτιρίου σε κίνηση.